Ga naar de inhoud

Rijbewijs B

Om een rijbewijs B (personenauto) te halen, moet je de volgende stappen doorlopen:

  1. Theorie-examen: Het eerste wat je moet doen is het behalen van het theorie-examen voor rijbewijs B. Je kunt hiervoor zelf studeren met behulp van lesmateriaal of een online theoriecursus volgen. Het theorie-examen toetst je kennis van verkeersregels, verkeersborden, en verkeerssituaties.

  2. Rijlessen: Nadat je geslaagd bent voor het theorie-examen, kun je beginnen met rijlessen bij een erkende rijschool. Het aantal lessen dat je nodig hebt, kan variëren afhankelijk van je vaardigheden en ervaring. De rijinstructeur zal je leren hoe je een auto bestuurt, verkeerssituaties herkent en veilig rijdt.

  3. Tussentijdse toets (optioneel): Tijdens je rijopleiding kun je ervoor kiezen om een tussentijdse toets af te leggen. Dit is een proefexamen dat wordt afgenomen door het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Het geeft je de mogelijkheid om te ervaren hoe een echt rijexamen verloopt en feedback te krijgen van een examinator. Het succesvol afronden van de tussentijdse toets geeft je vrijstelling voor het onderdeel bijzondere verrichtingen op het praktijkexamen.

  4. Praktijkexamen: Zodra je rijinstructeur denkt dat je voldoende vaardigheden hebt ontwikkeld, kun je het praktijkexamen aanvragen bij het CBR. Het praktijkexamen bestaat uit een rit waarin je diverse verkeerssituaties moet laten zien. Ook moet je enkele bijzondere verrichtingen uitvoeren, zoals parkeren en omkeren. Een examinator van het CBR beoordeelt je rijvaardigheid.

  5. Geslaagd: Als je slaagt voor het praktijkexamen, ontvang je een Verklaring van Rijvaardigheid. Met deze verklaring kun je vervolgens naar het gemeentehuis om je rijbewijs aan te vragen. Het gemeentehuis produceert het daadwerkelijke rijbewijs, dat je kunt ophalen of per post ontvangt.

Rijschool Simplicity bied rijbewijs cursussen. voor meer informatie neem gerust contact met ons op.